Gumiszerviz, gumiakció,gumiabroncs!

Gumiabroncs oldalfal jelölései

 

Legfontosabb Jelölések

 

-Gyártó pl: Michelin,Continental,Pirelli….

 

 

-Tipus pl: Primacy4,PremiumContact7,Cinturato P7….az abroncs mintázatát jelöli

 

 

-Méret pl: 225/45R17 91W részleteiben:

-225:az abroncs futófelület szélessége mm-ben

-45:a gumiabroncs oldalfal magassága, de nem mm hanem a futófelület %-a(jelen példa szerint a 225 mm-nek a 45%-a)

-R: Radiál szerkezetű abroncs(a vázat alkotó szövetszerkezetek a középvonalhoz viszonyítva sugárirányban helyezkednek el)

-17: Az abroncs belső átmérője,tehát hogy mekkora keréktárcsára illeszkedik, nem mm-ben hanem colban(inch) megadva.1 col(inch)=2,54 mm.

-91: Terhelési index (Loading Index, LI) azt mutatja,hogy mekkora az abroncs maximális terhelhetősége,LI táblázatból kikereshető érték(pl: 91=615kg)

-W: Sebesség index (Speed Index, SI) az abroncs használatának maximális sebességét jelöli,SI táblázatból kikereshető érték(pl: W=270km/h)

 

 

-DOT(Department of Transportation) szám: A gyártási időt jelöli, 2000 után gyártott abroncsoknál ez négy számból áll, hét/év. (pl: 1124-2024év,11.hete) Mindig csak az egyik oldalán tüntetik fel a gumiknak.

 

 

-TL/TT: Tömlő nélküli(Tubeless,TL) vagy tömlős(Tube type,TT) kivitel.Normál személy és kisteher abroncsok esetén nem jellemző tömlős kivitel,inkább csak mezőgazdasági és targonca esetében.

 

 

Kiegészítő jelölések

 

-XL(Extra Load) és RF(Reinforced) erősített oldalfal kialakítással rendelkeznek, mint az alapszabványos társaik, ezért nagyobb a terhelhetőségük is. Nem összekeverendő a C-s(kisteher) abroncs jelöléssel, minden esetben figyelni kell a gyártó előírásait!

Ide tartozik még a HL(High Load) is ami jellemzően az elektromos autók akkumulátor súlya miatti megnövelt terhelés miatt írnak elő a gyártók.

 

 

-M+S/M&S (Mud and Snow-sár és hó) megtalálható négyévszakos, téli és 4x4 abroncsokon is,nem összekeverendő a téli abroncs jelöléssel, ami a

-3PMSF téli abroncs, piktogram jelölése három hegycsúcs benne egy hópihével, esetenként WINTER felirattal.

 

 

Négyévszakos jelölések: ALL SEASON,4S,ALL WEATHER,AW,esetenként a négy évszakra jellemző piktogramok.

 

 

-TWI (tread wear indicator) kopásjelzővel ellátott típus.

 

 

-Defekttűrő abroncs jelölések: ZP/SST (Michelin);RFT/EXT(Bridgestone Firestone);SSR(Continental);RSC/R-F(Pirelli,Good Year csoport);ROF/DSST/EMT(Good Year csoport);HRS(Hankook);XRP(Kumho);URS(Nexen);SEAL(önjavító technológiával ellátott abroncs)

 

 

Peremvédő jelölések: FR(Michelin/Continental csoport);MFS(Dunlop);FSL(Yokohama);RPB(Bridgestone csoport);FP(Good Year)

 

 

Oldalvédő csík: ML

 

 

Zajcsökkenett abroncsok: B-Silent(Bridgestone);ContiSilent(Continental);SoundComfort(Good Year);Acoustic(Michelin);PNCS(Pirelli);Sound Absorber(Hankook)

 

 

Elektromos autókra gyártott: E-V(Michelin csoport);ELT(Pirelli);EV(Hankook);(+)